LENTE SALE! Tot 40% korting

Hoe onderhoud ik mijn KOELAP?

Daar ligt ie dan, je prachtige KOELAP. En nee, je gebruikt een koeienhuid vanzelfsprekend niet als deurmat, springkussen of dansvloer. De koeienhuid ligt er om je interieur die natuurlijk warme uitstraling te geven. Een KOELAP kan best tegen een stootje, maar heeft ook af en toe een beetje onderhoud nodig. Wat moet je doen je om je mooie koeienhuid in zo’n topconditie te houden?

Een KOELAP kan het beste met de haren mee gestofzuigd worden. Zet je stofzuiger eerst even op de laagste zuigkracht. Buiten uitkloppen kan natuurlijk ook. Borstelen is af te raden, want hoe minder druk er op het vel wordt uitgeoefend, hoe beter.

KOELAP onderhouden

Hoe verwijder ik vuil & vlekken?
  • Gebruik een schone doek en oefen niet te veel druk uit.
  • Haren van je hond of kat kun je ook met een vochtige doek verwijderen.
  • Opgedroogd vuil kan eenvoudig met een vochtig doekje van het koeienvel verwijderd worden.
  • Op de huid gemorst? Dep dit dan direct droog met een droge doek.
  • Laat de KOELAP na reiniging met een vochtige doek altijd langzaam drogen, dus niet direct bij een verwarming of in de zon leggen.
  • Hardnekkige vlekken zijn het beste met een natuurlijk schoonmaakmiddel als groene zeep te behandelen. Denk er ook dan weer aan om niet te veel druk uit te oefenen en maak de huid niet te nat.
Hoe voorkom ik uitdroging?
De KOELAP is een natuurlijk product en dat kan altijd uitdrogen. Door de huid af en toe een beetje vochtig te maken, voorkom je dat je KOELAP uitdroogt. Een plantenspuit met kraanwater is hier ideaal voor. Een keer uithangen in een vochtige badkamer doet ook wonderen. Heb je vloerverwarming, dan is het aan te raden om de huid iets vaker licht te bevochtigen.
Wat doe ik met afdrukken in de huid?

Afdrukken van bijvoorbeeld meubels op de KOELAP zijn eenvoudig te verwijderen door er ijsblokjes (uiteraard verpakt in plastic) op te leggen en te laten smelten. Daarna voorzichtig in de richting van de haren vegen en klaar is Klara, Berta of hoe je je KOELAP ook eventueel noemt. Ook kun je een vochtige doek op de afdruk leggen en deze op een lage temperatuur strijken.

Als je je KOELAP zo onderhoudt, heb je er jarenlang plezier van.

SCHAAPLAP onderhouden

Hoe onderhoud ik de SCHAAPLAP?

Bij intensief gebruik en na het nodige gesnoep en gekruimel op je bank of in je luie stoel, wordt aangeraden een SCHAAPLAP te luchten en zo nodig te reinigen.

Hoe verwijder ik vuil & vlekken?

Klop je schapenvel daarom altijd eerst goed uit en laat deze even buiten liggen. Daar wordt ie weer lekker fris van. Zorg ervoor dat je SCHAAPLAP niet in de felle zon hangt. Geverfde schapen kunnen hierdoor verkleuren.

Als uitkloppen niet leidt tot het gewenste effect, borstel de  SCHAAPLAP dan met een grove borstel. Ook kun je de SCHAAPLAP ophangen in een vochtige ruimte zoals een badkamer waarin je net gedoucht hebt. En als het een keer gesneeuwd heeft, leg ‘m dan gerust eens lekker in dat maagdelijk witte tapijt, uiteraard met de vacht naar beneden. 

Kan ik schoonmaakmiddelen of bleek gebruiken?

Nee! Gebruik géén schoonmaakmiddelen, die bevatten vaak agressievere bestanddelen. Geef bij hardnekkige vlekken eerder de voorkeur aan een beetje groene zeep of een normaal afwasmiddel. Een baby- of smoelendoekje doet overigens ook wonderen. Tref je een ingedroogde vlek op je SCHAAPLAP aan, dan klaart een warme vochtige doek, eventueel met groene zeep, de klus.

Hoe behandel ik gekleurde schapenhuiden?

Geverfde vachten dien je droog te behandelen om kleurvervaging te voorkomen. Borstelen in combinatie met het wolvriendelijke smoelendoekje is vaak al voldoende om weer fris en fruitig de bank op te kunnen duiken.

Een kortharige SCHAAPLAP kan sporadisch gewassen worden op een delicaat wolwasprogramma. Hang de schapenhuiden na het wassen te drogen, maar niet in de zon in verband met verkleuring. Door ze af en toe een beetje te rekken, voorkom je dat het leer uitdroogt en stug wordt. De wasdroger is een absolute no go.

Kan de kortharige SCHAAPLAP in de wasmachine?

Een kortharige SCHAAPLAP kan sporadisch gewassen worden op een delicaat wolwasprogramma. Hang de schapenhuiden na het wassen te drogen, maar niet in de zon in verband met verkleuring. Door ze af en toe een beetje te rekken, voorkom je dat het leer uitdroogt en stug wordt. De wasdroger is een absolute no go.

Uitgelichte producten